Улога медоносне пчеле (Apis mellifera L.) у опрашивању воћних врста

Authors

  • Вучета Јаћимовић Биотехнички факултет, Подгорица
  • Марија Радовић Пољопривредни факултет, Бијело Поље
  • Миодраг Богавац Биотехнички факултет, Подгорица
  • Ђина Божовић Биотехнички факултет, Подгорица

DOI:

https://doi.org/10.7251/AGRSR1301011J

Abstract

Полазећи од научно доказане потребе да пчеле треба држати па макар се не добијали пчелињи производи (мед, восак, цвијетни прах, прополис, млијеч и пчелињи отров) може се закључити да је индиректна корист од пчела много већа од директних користи. Корист коју пчеларство даје у опрашивању пољопривредног биља (воћа) је већа двадесет пута од вриједности свих пчелињих производа које те исте пчеле направе. Научно је доказано да 80 % биљака опрашују инсекти, а учешће медоносне пчеле у опрашивању тог биља је огромно. У опрашивању гајеног воћа, у интензивним засадима, пчеле учествују са око 90 %, што значи да је пчела главни опрашивач. У овом раду су приказани резултати двогодишњег истраживања (2010 i 2011. године), улогe пчела у опрашивању неких сорти шљива, јабука и крушака у Горњем Полимљу. Утврђено је да је % заметнутих плодова код шљива, уз присуство пчела био већи око 40%, код крушака око 30 %, а код јабука чак око 50 %. Уједно, осим користи која се добија одличним опрашивањем ових воћки, пчелиња друштва су добила дивну пашу за развој својих заједница пред главну, ливадску пашу на овим просторима.

Published

2013-11-15