Značaj pčela u oprašivanju i povećanju prinosa starih sorti šljive i jabuke

Authors

  • Vučeta Jaćimović Biotehnički fakultet – Podgorica
  • Nebojša Nedić Poljoprivredni fakultet Univerziteta u Beogradu
  • Marija Radović Poljoprivredni fakultet,Bijelo Polje
  • Đina Božović Biotehnički fakultet – Podgorica

DOI:

https://doi.org/10.7251/AGRSR1302185J

Abstract

Poljoprivrednici i pčelari žele da pčele što efikasnije opraše poljoprivredne kulture. U tu svrhu se posebno pripremaju pčelinja društva, jer oprašivanje većine kultura pada rano u sezoni, kada se u košnici ne nalazi obilje pčela radilica. Dosta voćnih vrsta ima ogroman značaj za pčele, za njihov rani razvoj društva u rano proljeće (lijeska, badem, drijen, džanarika...) i pripremu za glavnu pašu. U našim uslovima u oprašivanju voćaka medonosne pčele učestvuju sa preko 85 %, dok na sve ostale oprašivače otpada 14-15 %. Cilj ovog rada je da se izračuna razlika u % oprašenih, odnosno zametnutih plodova kod starih sorti šljive i jabuke, sa i bez prisustva pčela, te utvrdi uticaj na prinos obilježenih stabala ispitivanih sorti. U ovom radu su prikazani rezultati  dvogodišnjeg istraživanja (2010 i 2011. godine), uloge pčela u oprašivanju nekih starih sorti šljiva i jabuka u Gornjem Polimlju. Prije cvjetanja izbrojani su cvjetovi na granama koje su izolovane mrežom od tila i na granama gdje su pčele imale slobodan pristup. Nakon cvjetanja i oprašivanja izbrojani su plodovi na obilježenim granama. Kod sorte Komperuša procenat zametnutih plodova na neizolovanim granama bio je 84 %, a na izolovanim 37,87 %. Od ukupnog broja zametnutih plodova, kod sorte Crveni piskavac, pred berbu je ostalo 23,55 % na neizolovanim nasuprot 11,50 % na izolovanim granama, što ukazuje da je prinos za oko 50 % veći ako oprašivanje vrše pčele.

Published

2013-11-29