Klijavost polena genotipova džanarike, drijena i trešnje sa područja sjeverne Crne Gore

Authors

  • Đina Božović Biotehnički fakultet, Podgorica
  • Vučeta Jaćimović Centar za kontinentalno voćarstvo, ljekovito i aromatično bilje, Bijelo Polje

DOI:

https://doi.org/10.7251/AGRSR1302271B

Abstract

Vitalnost polenovih zrna voćaka ili njihova funkcionalna sposobnost je od velikog značaja uspješnu oplodnju. Za pravilno određivanje kvalitetnih oprašivača potrebno je, pored analiziranja perioda cvjetanja, utvrditi i klijavost njihovog polena. Tokom trogodišnjeg perioda, proučavana je klijavost polena genotipova džanarike, drijena i trešnje sa teritorije sjeverne Crne Gore. Ispitivanje klijavosti polena je vršeno metodom naklijavanja polenovih zrna na hranljivoj podlozi. Cilj rada je ispitivanje klijavosti polena u kontrolisanim uslovima, kao značajnog pokazatelja njegove vitalnosti u prirodnim uslovima. Ispitivani genotipovi džanarike imaju visoku klijavost polena (77,66 %).  Znatno manja klijavost polena utvrđena je kod genotipova drijena (51,93 %) i trešnje (48,62 %).

Published

2013-11-29