Предвиђање производње кромпира

Authors

  • Небојша Новковић Универзитет у Новом Саду, Пољопривредни факултет
  • Беба Мутавџић Европски универзитет Београд, Фармацеутски факултет, Нови Сад
  • Жарко Илин Универзитет у Новом Саду, Пољопривредни факултет
  • Драган Иванишевић Универзитет у Новом Саду, Пољопривредни факултет

DOI:

https://doi.org/10.7251/AGRSR1303345N

Abstract

У раду је анализирана производња кромпира у Србији, Војводини и Немачкој. За Србију и Војводину су анализиране површине, укупна производња и просечни приноси, а за Немачку само укупна производња. Анализирани подаци односе се на период 1991-2010. година. На основу података анализираног периода, применом АРИМА модела, предвиђено је кретање посматраних појава до 2015. године. Резултати предвиђања показују да ће у Србији до краја периода предвиђања површине под кромпиром имати тенденцију сталног смањења и да ће бити на нивоу од око 66.000 хектара. За разлику од површина, принос и производња кромпира имаће тенденцију пораста, и достићи ће 920.000 тона. Производња кропмира у Војводини показује исте карактеристике као и производња у Србији. Површине под кромпиром у Војводини константно ће се смањивати и на крају периода предвиђања износиће око 12.700 хектара. Производњу и принос кромпира у Војводини карактерише тенденција пораста, па ће производња 2015. године бити на нивоу од 263.000 тона. За разлику од Србије и Војводине, производњу кромпира у Немачкој карактерише тенденција смањења. Очекује се да на крају периода предвиђања производња буде  на нивоу од око 9,955 милиона тона.

Published

2013-12-13