Родни потенцијал сорте Прокупац у условима нишког виногорја

Authors

  • Ивана Радојевић Центар за виноградарство и винарство, Ниш
  • Драгутин Мијатовић Пољопривредни факултет, Универзитет у Бањој Луци
  • Татјана Јовановић-Цветковић Пољопривредни факултет, Универзитет у Бањој Луци

DOI:

https://doi.org/10.7251/AGRSR1303441R

Abstract

Прокупац је аутохтона сорта винове лозе која се највише узгаја на подручју јужне и југоисточне Србије. Биолошке карактеристике сорте Прокупац омогућавају узгој и без наслона у форми пехарастог узгојног облика, што значајно олакшава њено гајење. Од ове сорте се добијају квалитетна вина. Због значаја у производњи, сорта Прокупац је била предмет већег броја испитивања у циљу подизања нивоа производње и издвајања клонова побољшаних привредно-технолошких карактеристика. У овом раду приказани су основни показатељи родног потенцијала и квалитет грожђа сорте Прокупац гајене у нишком виногорју. Родни потенцијал и квалитет грожђа анализиран је током 2009. и 2010. у колекционом винограду Центра за виноградарство и винарство у Нишу. Поред одређивања средњих датума наступања најзначајнијих фенофаза раста и развоја, родни потенцијал и квалитет грожђа сорте Прокупац одређен је праћењем следећих показатеља: број и проценат кретања окаца, број и проценат родних ластара, коефицијент плодности, принос грожђа по јединици површине, број гроздова, просечна маса грозда, број бобица у грозду и садржај шећера и укупних киселина у грожђу. Основни показатељи квалитета сорте Прокупац у истраживању, указују да сорта Прокупац припада групи сората од чијег се грожђа могу производити квалитетна вина. Просечна дужина вегетације износи 170 дана. Просечан принос сорте Прокупац током двогодишњег периода истраживања кретао се у распону од 8,612 до 12,779 kg/ha. Садржај шећера у грожђу био је на задовољавајућем нивоу (18 - 20%). Добијени резултати показују да се сорта Прокупац може врло успешно гајити у производним условима нишког виногорја.

Published

2013-12-13