Анализа квалитета различитих сората пшенице
DOI:
https://doi.org/10.7251/AGRSR1502253KAbstract
У раду су приказани резултати испитивања при вршидби осам новосадских сората пшенице (НС 40С, Звездана, Јања, Циповка, Рапсодија, Победа, Симонида, Ренесанса) на малим огледним парцелама. Процес вршидбе је саставни део убирања семенске пшенице и обављен је на огледним парцелама одмах након ручног кошења усева. При испитивању за сваку сорту одрeђена су следећа квалитативна својства: влажност семена, маса 1000 зрна, хектолитарска маса, енергија клијања и клијавост. Aпсолутна маса семена износила је од 38.2 г, код сорте Победа, до 45.4 г код сорте НС 40С, док је просечна вредност апсолутне масе за све сорте је износила 42.3 г. Хектолитарска маса била је 81.6 кг хл-1 код сорте Циповка, a 88.7 кг хл-1 била код сорте Звездана. Просечна вредност хектолитарске масе за све сорте износила је 84.8 кг хл-1. Семе сорте Рапсодија имало је најмању енергију клијавости од 88%, a семена пшеницe сората Звездана, Циповка и Симонида су имала енергију клијавости од 90%. Највећу енергију клијавости од 92% имала су семена сората НС 40С и Победа. Клијавост се кретала у распону од 89% код сорте Ренесанса до 94% код сорти Циповка, Рапсодија и Победа. Просечна клијавост је износила 92.0%. Узорци су узимани у процесу вршидбе пшенице на огледним пољима, а затим у лабораторији Института за Крмно биље у Глободеру-Крушевцу накнадно је за сваку сорту издвојено чисто и поломљено семе, друге врсте, инертне материје и коров.