Промјена боје покожице плода крушке (Pyrus communis L.) током складиштења
DOI:
https://doi.org/10.7251/AGRSR1503377SAbstract
Сазријевање плодова прати промјенабојепокожице плода ибитна je карактеристика при берби и чувању плодова.Током 2010. и 2011. године праћена је боја покожице плодова код 4 сорте крушке у периоду дозријевања плодова и након складиштења у НА хладњачи. Боја плодова одређена је колориметријском методом а принцип рада се заснива на активирању сензора притиском окидача колориметра прислоњеног на покожицу плода при чему се начињени сигнал дигитално изражава кроз "Lab" систем боја. Вриједности параметара L(свјетлосног коефицијента)су се кретале у распону од 47,64 до 73,25, параметраa (интензитет боје од зелене до црвене) од -13,63 до 5,73 а параметра b(интензитет боје од плаве до жуте)од 30,13 до 45,73. У току 2010. године забиљежено је повећање вриједности параметара a и b током складиштења, док није било значајних промјена посматрајући параметар L. Међутим, у 2011. години промјена количине свијетла у бојије значајна код свих испитиваних сорти осим код сорте Пакамс Тријумф. Код сорте Санта Марија дефинисана је допунска боја покожице плодова чији се интензитет повећао након складиштења.Downloads
Published
2016-04-18
Issue
Section
Articles