Утврђивање времена сушења кукуруза примјеном технологије драјерације
DOI:
https://doi.org/10.7251/AGRSR1504519RAbstract
У раду је дато истраживање утврђивања времена сушења кукуруза примјеном технологије драјерације, односно досушивањем кукуруза различитих сорти групе зрења 400 - 600 са повећаном влагом на излазу из сушаре са 19,47 % у односу на складишну влагу и повећаном температуром зрна кукуруза од 35,5 °C. Циљ овог истраживања је одређивање времена досушивања зрна кукурза примјеном технологије драјерације након изласка из сушаре. Ова технологија се заснива на хлађењу зрна кукуруза послије сушења, али не у зони хлађења у сушари већ у посебним ћелијама за кондиционирање. Испитивања показују да зрно у ћелијама одлежи 7 до 10 часова и у том временском периоду се ,,презноји,, да би се након ,,презнојавања,, хладило спољним ваздухом удувавањем уз помоћ вентилатора. Влага која се налази на површини зрна уз помоћ ваздуха се одстарњује и зрно се суши (досушује) на складишну влагу. Осушено је 149.797 kg кукуруза просјечне влажности 33,85 %. Вријеме провјетравања трајало је 50 часова док је вријеме кондиционирања трајало 27,10 часова.Downloads
Published
2016-04-18
Issue
Section
Articles