Hranljiva vrednost i prinos zrna ovsa

Authors

  • Vera Đekić Centar za strna žita, Kragujevac, Srbija
  • Mirjana Saletić Centar za strna žita, Kragujevac, Srbija
  • Jelena Milivojević Centar za strna žita, Kragujevac, Srbija
  • Vera Popović Institut za ratarstvo i povrtarstvo, Novi Sad, Srbija
  • Miodrag Jelić Poljoprivredni fakultet, Lešak, Kosovo i Metohija, Srbija

DOI:

https://doi.org/10.7251/AGRSR1202217D

Abstract

Istraživanje je izvedeno na Oglednom polju Centra za strna žita u Kragujevcu, a sprovedeno je sa ciljem da se utvrdi hranljiva vrednost i prinos zrna sa aspekta korišćenja ovsa u ishrani stoke. U radu su prikazani rezultati istraživanja kragujevačkih jarih sorti ovsa (Vranac, Slavuj i Lovćen). U dvogodišnjem poljskom ogledu istraživan je prinos zrna, masa 1000 zrna i sadržaj proteina u zrnu tri sorte ovsa. Prosečan prinos zrna kod ispitivanih sorti ovsa kretao se u opsegu od 3,281 t/ha do 4,792 t/ha. Nešto veće prosečne vrednosti prinosa zrna ustanovljene su u 2007. godini. Prosečne vrednosti mase 1000 zrna kod ispitivanih sorti ovsa kretale su se u opsegu od 26,90 do 30,80 g. Rezultati pokazuju da postoje vrlo značajne razlike između ispitivanih sorti, pri čemu se sadržaj proteina u proseku kretao od 11,05% do 12,88%. Za sintezu proteina znatno povoljnija bila je 2006. u odnosu na 2007. Proizilazi da je ovo svojstvo sortna osobina, ali da je takođe pod vrlo jakim uticajem ekoloških faktora. Ispitivani materijal bi stoga mogao biti vredan kako sa aspekta gajenja ovsa kao krmne ratarske biljke tako i sa aspekta njegovog oplemenjivanja na kvalitet zrna i produktivnost.

Published

2012-12-20