Стање и перспективе органског виноградарства
DOI:
https://doi.org/10.7251/AGRSR1203363BAbstract
У трци за већим количинама хране, принуђени смо да освaјамо нове пољопривредне регионе у којима већина има низак потенцијал за производњу. То је основни разлог за примену вештачких ђубрива и заштитних препарата. На лошим теренима, за добијање већих приноса неопходна је употреба вештачких ђубрива. У борби против фактора који смањују принос, као што су болести, инсекти, животиње и корови, примењују се хемијске супстанце, које ефикасно делују у смањењу могућих штета.Високи приноси конвенционалне производње обезбеђују опстанак цивилизације, али у индустријским земљама постоји хиперпродукција. Овај суфицит хране представља проблем за остваривање профита, покретача капитализма. Један од начина да се смањи ова хиперпродукцијa у Европској Унији је подстицање пољопривредника да мењају конвенционалну са органском производњом.Друга страна примјене хемикалија је њихов штетан утицај на људско здравље.Данашње научно знање у пољопривреди нам омогућава да пронађемо и исправимо грешке. Приступ новој пољопривреди, названој органска, састоји се у производњи хране у окружењу гдје постоји савршена равнотежа, равнотежа између климе, земљишта, флоре, фауне и човека. Стварање овог сложеног система је ограничено еколошким условима, генетским потенцијалом сорти, а истовремено и добијањем високо квалитетне производе. У односу на ове факторе постоје два концепта.Први концепт је да се пронађу локације са најбољим условима за одређену културу. Други концепт је селекционисање сората са повећаном отпорношћу на спољне утицаје. Органска пољопривреда је врхунац научног знања у пољопривреди, стварање екосистема од стране човека који разуме како функционише сваки део система.Downloads
Published
2012-12-25
Issue
Section
Articles