Квалитетплодасортитрешњегајениху подгоричкомрегиону
DOI:
https://doi.org/10.7251/AGRSR1203389PAbstract
Правилан избор сорте је основни предуслов за успјешну производњу воћа, па и трешње. Повољни агроеколошки услови и примјена адекватних агро и помотехничких мјера у засаду су неопходни предуслови да генотип сорте дође до пуног изражаја. Да би задовољили потражњу за овим раним, квалитетним и укусним воћем, посебно у току туристичке сезоне намеће се потреба за иновираним сортиментом тј. увођењем и ширењем у производњу нових, квалитетнијих и роднијих интродукованих сорти трешње различитог времена сазријевања. Основни циљ овог рада био је испитивање квалитета плода интродукованих сорти трешње у специфичним агроеколошким условима Подгоричког региона, са циљем избора сорти са најбољим карактеристикама плода које би се препоручиле производној пракси за интензивно гајење. Испитивања су вршена у колекционом засаду Биотехничког факултета из Подгорице на локалитету „Љешкопоље“ у току 2005 - 2007. године. У раду су испитивани вријеме зрења и важнији параметри квалитета плода интродукованих сорти трешње (Big Burlat, Moreau, Bing, Durone Nero I, Forlt, Giorgia, Sunbrust, Van, Ferovia, Durone Nero II, Lapins и Stela). Све сорте су калемљене на подлози Магрива, а узгојни облик је побољшана пирамидална круна. Међуредно растојанје воћака је 4.0 х 4.0 m. Најранији почетак фенофазе зријења регистрован је код сорте Big Burlat (09.05.), a најкаснији код сорте Stela (10.06.). Маса плода већине испитиваних сорти је у категорији од средње крупних до крупних (6.50-10 g). Највећа маса плода је евидентирана код сорте Sunbrust (11.80 g) и Lapins (10.70 g).Облик плода код већине сорти је био округластог, срцастог и пљоснато-издуженог облика.Највећи садржај растворљиве суве материје је регистрован код сорте Van (16.40 %). Сорте Big Burlat (11.30 %) и Giorgia (11.60 %) су имале најнижу вриједност од свих испитиваних сорти. Садржај укупних киселина код плодова испитиваних сорти се кретао од (0.37 %) у плоду Durone NeroI и (0.40 %) код сорте Van до (0.60 %) код сорте Big Burlat.Downloads
Published
2012-12-25
Issue
Section
Articles