Утицај додатка киселог тијеста на мрвљивост хљеба од пшеничног брашна
DOI:
https://doi.org/10.7251/AGRSR1203431LAbstract
Хљеб је кварљива намирница, на којој се врло брзо након печења почињу примјећивати први знаци старења. Знаци старења се примјећују на кори и средини хљеба, а мијењају се и органолептичке особине. Ипак, најзначајнији знаци при старењу се уочавају на средини хљеба која постаје тврда, мање стишљива и мрвљива.С обзиром да је свјежина пекарских производа један од основних критеријума потрошача, циљ овог рада је да се, у условима рада пекарских погона на нашим подручјима, испита утицај додатка течног киселог тијеста на процес старења, односно мрвљивост хљеба.За потребе постављеног експеримента, вршена су пробна печења за контролне узорке без додатка киселог тијеста и експерименталне узорке са додатком киселог тијеста. Потом је одређивана мрвљивост узорака и то 12, 24 и 48 сати након печења хљеба и вршена компаративна анализа резултата. Добијени резултати показују да употребом киселог тијеста у технолошком процесу производње хљеба је могуће смањити мрвљивост, односно успорити процес старења.Downloads
Published
2012-12-25
Issue
Section
Articles