SVAKODNEVNI ŽIVOT U CRNOGORSKIM PORODICAMA

Authors

  • Borislav Đukanović Univerzitet Donja Gorica, Podgorica
  • Svetlana Duković UDG, Podgorica

DOI:

https://doi.org/10.7251/ZCMZ2001061D

Keywords:

svakodnevni život, porodica, Burdije

Abstract

Polazna teorijska osnova ove studije je Burdijeova teorija. U istraživanju su obuhvaćena sljedeća područja porodičnog života: distribucija porodičnih uloga i autoriteta, bračno- porodični sukobi, povezanost porodica sa socijalnim okruženjem, i zadovoljstvo porodičnim životom.

Postavljena su dva  osnovna cilja istraživanja:

  • opisati funkcionisanja crnogorskih porodica u navedenih pet područja svakodnevnog života;
  • ispitati povezanost funkcionisanja crnogorskih porodica u navedenih pet područja sa od klasno –slojnom pripadnošću

Slučajni  stratifikovani uzorak za ovo istraživanje čini 805 ispitanika iz Sjevernog, Centralnog, Južnog regiona i Podgorice. U prvom stepenu su birane opštine, u drugom biračka mesta a nu trećem sa svakog biračkog mesta ispitanici.

Za potrebe ovog istraživanja konstruisan je posebni upitnik. Svi ispitanici su prema slojno – klasnoj pripadnosti svrstani u osam slojeva: viši sloj, stručnjaci, sitni privatnici i samozaposleni, službenici i tehničari, kv i vkv radnici, nkv i pkv radnici, poljoprivrednici i pripadnici potklase. Zbog vrlo slabog odziva srednjih, a pogotovu krupnih preduzetnika, u istraživanje nijesu uključeni ovi slojevi.

Rezultati istraživanja ukazuju da je u svakodnevnom životu crnogorskih porodica došlo do značajnih promena, prvenstveno u porodičnom odlučivanju. Žene i dalje obavljaju najveći deo porodičnih poslova,   Promene u toj oblasti svakodnevnog života  su manje nego u porodičnom odlučivanju u kome muškarci nisu uvek dominantni. Štaviše, najvažnija promjena u svakodnevnm životu porodica  je u sferi odlučivanja gdje ženski članovi  porodice dobijaju osetno  veća prava, a u „nižim“ socijalnim slojevima i stariji ženski srodnici muževa, naročito babe, što predstavlja svojevrsni kulturološki anahronizam, obzirom na crnogorsko patrijahalno nasleđe.

Odnosi u crnogorskim porodicama su vrlo konfliktni i uslovljeni su gubitkom dominantnih pozicija muškaraca u porodicama. Posebno su izraženi sukobi oko sticanja i trošenja finansijskih sredstava, stambenih problema i nesaglasnosti roditelja u metodama vaspitanja dece.

Posebno je važno naglasiti da postoje vrlo značajne klasno-slojne razlike u svim navedenim područjima svakodnevnog života crnogorskih porodica, naročito  u proceni zadovoljstva roditelja svakodnevnim životom, što je u skladu sa Burdijeovim teorijskim nasleđem.

Published

2022-02-21