NAVIKE KORIŠTENJA DRUŠTVENE MREŽE FACEBOOK-A I SAMOPOUZDANJE KOD SREDNJOŠKOLACA

Authors

  • Nera Zivlak-Radulović

DOI:

https://doi.org/10.7251/ZCMZ0122582Z

Keywords:

navike, Facebook, adolescenti, samopouzdanje

Abstract

Osobe sa niskim samopouzdanjem mogu imati veće sklonosti ka učestalijem korištenju društvenih mreža jer im je tako lakše da ostvare socijalne kontakte ali to može biti i i razlogom razvoja zavisnosti od interneta i posljedica te zavisnosti. Cilj rada je bio da se ispitaju navike korištenja interneta i društvenih mreža kod srednjoškolaca i eventualna prisutnost nižeg samopouzdanja. Metoda rada: Urađena je anonimna online anketa koju je ispunilo 34 ispitanika starosne dobi od 16 do 19 godina. Anketa se sastojala iz dvije grupe pitanja.Prva grupa pitanja je bila iz strukturisanog intervjua ( Caci,Scrimi ,2017 g). koja je ispitivala navike korištenje interneta i Facebook-a. Druga grupa pitanja je bila iz skale samopoštovanja ( Rosenberg,1965 g.). Podaci su obrađeni kroz frekvencijsku analizu.

 

Rezultati: Odgovori na skali navika korištenja društvenih mreţa su razvrstani sa uvijek, često, povremeno, rijetko i nikada. Kada su prekinuti u Facebook aktivnostima uznemiri se 11,8  % ispitanika uvijek a često 17,6 %. Zapostavljanje svakodnevnih aktivnosti zbog Facebook-a često je u 5,9% procenata a povremeno 17,6%. Na Facebook-u uvijek ostanu duţe nego su planirali 11,8 % ispitanika a često 17,6 %. Povremeno kriju ili brane svoje aktivnosti na internetu njih 2,9 % uvijek i 5,9 % često. Skraćeno vrijeme spavanja zbog aktivnosti na Facebook-u često ima 20,6 % ispitanika a uvijek 8,8 %. Često 8,8 % i uvijek 2,9 % ispitanika smatra da je ţivot dosadan bez Facebook-a. Kada je u pitanju Rosenbergova skala samopoštovanja utvĎeno je da je nisko samopoštovanje prisutno u 20,6 % ispitanika.

 

Zaključak :U ovom pilot istraţivanju koje je obuhvatilo mali uzorak potvrdili smo da se kod odreĎenog procenta srednjoškolaca nalaze simptomi koji upućuju  na učestalo korištenje Facebook-a u pravcu razvoja zavisničkog ponašanja a takoĎe i odreĎenu zastupljenost niskog samopouzdanja što moţe biti u korelaciji. Potrebno je uraditi veće istraţivanje populacije srednjoškolaca i planiranja preventivnih aktivnosti  u našem okruţenju.

Downloads

Published

2023-02-03