Trendovi razvoja i uticaj globalizacije na turizam

Authors

  • Olivera Nedeljković Univerzitet ,,ALFA“, Beograd
  • Radica Jovanović Beogradska poslovna škola-Visoka škola strukovnih studija, Beograd
  • Maja Đokić Panevropski Univerzitet ,,Apeiron“ Banja Luka

DOI:

https://doi.org/10.7251/EMC1301073N

Abstract

Rezime: Prvi korak u procesu globalizacije je širenje svesti o pripadnosti globalnom društvu. Turizam posmatran u kontekstu globalizacije omogućuje koheziju, odnosno predstavlja agens i katalizator globalizacije.
Globalizacija delimično briše granice nacionalnih država, ali to nije suprotan proces zaštiti kulture i tradicije svakog naroda. Globalizacija podrazumeva međuzavisnost i preklapanje nacionalnih kultura, kako bi se one fuzionisale u jednu zajedničku globalnu kult­uru. Turizam, kroz neposredne kontakte između turista i domaćina, doprinosi zbližavanju i prožimanju različitih kultura.
Turizam predstavlja globalnu ,,silu“ za ekonomski i regionalni razvoj i glavnu industriju na globalnom nivou, a postaje i jedan od vodećih sektora u mnogim ekonomijama.Globalizacija ima važnu ulogu u rastu međunarodnog turizma na svetskom tržištu. Ono što je proces globalizacije doprineo u ekonomskom, političkom i kulturnom smislu, direktno se odrazilo na porast turističkih putovanja u udaljenija područja i van granica nacionalnih država.

Author Biographies

Olivera Nedeljković, Univerzitet ,,ALFA“, Beograd

Doktor ekonomskih nauka

Radica Jovanović, Beogradska poslovna škola-Visoka škola strukovnih studija, Beograd

Profesor, doktor ekonomskih nauka

Maja Đokić, Panevropski Univerzitet ,,Apeiron“ Banja Luka

Docent, doktor ekonomskih nauka

Published

2013-06-25