Граница између политике и лингвистике

Authors

  • David Crystal Bangor University, UK

Abstract

Дејвид Кристал је један од најзначајнијих и најутицајнијих свјетских лингвиста данашњице. Нашим читаоцима је можда најпознатији као приређивач Кембричке енциклопедије језика и Кембричке енциклопедије енглеског језика, али и многе друге његове књиге су преведене на српски језик.

Као аутор преко стотину књига, познат је по радовима из енглеске фонетике (Prosodic Systems and Intonation in English и The English Tone of Voice), клиничке лингвистике (Introduction to Language Pathology, Profiling Linguistic Disability, Clinical Linguistics, and Linguistic Encounters with Language Handicap), примијењене лингвистике (Skylarks, Databank, and Datasearch programmes, Nineties Knowledge, Language A to Z, Rediscover Grammar, Discover Grammar, и Making Sense of Grammar). Прије неколико недјеља Оxford University Press објавио је и његову нову књигу Begat: The King James Bible and the English Language у којој Кристал објашњава и илуструје како су ријечи и фразе које су коришћене у  ауторизованом преводу добиле нова значења кад су их у својим радовима употријебили политичари, новинари, пјесници, романописци, али и режисери, хип-хоп умјетници и други.

Кристал је оснивач и уредник часописа Тhe Journal of Child Language, Child Language Teaching and Therapy, and Linguistics Abstracts. Такође је консултант, сарадник и водитељ на неколико радио и телевизијских програма и серија који за тему имају енглески језик.

Познат као један од сарадника Рандолфа Кверка (Randolph Quirk) на пројекту Тhe Survey of English Usage (1962−1963. године), тренутно је и патрон организације IATEFL (Међународо удружење наставника енглеског језика као страног) и ALL (Асоцијација за учење језика).

За заслуге у раду на проучавању енглеског језика одликован је орденом Реда британског царства 1995. године, а 2000. године је постао члан Британске академије.

У 2010. години објавио је сљедеће књиге: A little book of language (London: Yale); From international to local English − and back again (у сарадњи са Robertom Facchinetti и Barbarom Seidlhofer, Bern: Peter Lang); Begat: the King James Bible and the English language (Oxford: Oxford University Press); Evolving English: one language, many voices. An illustrated history of the English language (London: British Library), а у издању CUP-а изашло је и треће издање Кембричке енциклопедије језика (The Cambridge encyclopedia of language).

Published

2010-12-30

Issue

Section

Interview