ISHRANA KAO FAKTOR RIZIKA U NASTANKU DEPRESIJE
DOI:
https://doi.org/10.7251/PSY1102020MAbstract
Depresija u prvom redu predstavlja atektivni poremećaj sa veoma velikom prevalencom u opstojpopuiaciji. Ona je multifaktorijalna bolest, koja podrazumijeva da u nastanku poremećaja sadejstvujugenetski, psihosocijalni, neurobiobemijski i initricionisiički faktori. Svi poremećaji raspoloženja, pataku i depresije povezani su sa disbalansom neurotransmitera kao što su: noradrenalin, acetilholin,serotonin i dopamin. Za proizvodnju serotonina je neophodna aminokiselina-triptofan. Istrazivanjapokazuju da ishrajia bogata triptofanom, folnom kiselinom, vilaminom 1312 i omega-3 masnimkiselinama može da mice na simptome depresi je. Potvrdene su einjenice da je mnogo veei rizik odnastanka depresije kod pacijenata koji imaju niže konceiitraeije triptofana u krvi. Detleit folne kiseiine,vitamina B12 i omega 3 masnili kiselina je direktno vezan za nastanak i nivo depresije. Nedvosmislenoje pokazano da biljna ishrana može da pozitivno utiče na nivo zabrinutosti, nesaniee i anhedonije, tesu tako otklonjene sumnje o negativnoin uticaju navedene ishrane. Konzumiranjem izbalansiraneishrane paeijenti preuzimaju din odgovornosti i angažovanja u eilju boljeg tretmana depresije.Downloads
Published
2011-08-14