UTICAJ SOCIOEPIDEMIOLOŠKIH ASPEKATA PACIJENATA LIJEČENIH U ZAVODU JAKEŠ NA OTPUST U ZAJEDNICU

Authors

  • Daliborka Radivojević-Vučković
  • Branislav Mihajlović
  • Biljana Prstojević-Zelinčević

DOI:

https://doi.org/10.7251/PSY1102027V

Abstract

UVOD: Zavod „Jakeš" je ustanova za liječenje rehabilitaciju i soeijalnu zaštitu hroničnih duševnih bolesnika u koju se upućuju pacijenti šalju na produženi rehabilitacioni tretman koji ne bi trebao da traje duže od dvije godine. Međutim hospitalizacijd nekib pacijenata traju i po vise godina pa i decenija. Razlozi zbog kojih pacijenti ostaju toliko dugo hospitalizovani su brojni, kako zbog težine osnovnog i pridruženih oboljenja, tako i zbog loših socio-ekonomskih uslova.

CILJ; Ispitati socioekonomske uslove porodica, stavove porodica i stavove okruženja prema duševno oboljelim licima kako bi se dokazala naSa pretpostavka da oni u znainoj mjeri negativno uliču na otpust pacijenta li zajednicu i njihovu integraciju u zajednicn.

METOD: Metod rada je istraživački, urađena je anketa kojom je ispitano 78 porodica čiji elan je hospital izovan u Zavodu Jakeš.

REZULTATI: Ustanovljeno je da najveei broj pacijenata nema mjesečna piimanja, da nema adekvatne uslove za život odnosno da se nema gdje niti kome vratiti nakon hospital izacije. Vremenom se kapaciteti porodice iscrpljuju. tako da rodbina hospitalizovanih pacijenata sve rjeđe posjećuje svog oboljelog srodnika i nerado ga primaju natrag nakon hospitalizacije. Kao poijedica ovakvih odnosa paeijent ncpredvidcno dugo ostajc u inslituciji tako da vanbolničkc psibijatrijske službe u zajednici ga gube iz vida kao pacijenta. Podaci dobijeni ovim ispitivanjem ukazuju da socioekonomski uslovi u porodici te stavovi okruženja mogu negativno uticati na reibrmu mcntalnog zdravlja u zajednici.

ZAKLJUČAK: Istraživanje govori u prilog tome da je neophodna veća podrška duševno oboljelim licima, kako od same porodice tako i cjelokupne društvene zajcdnice.

Published

2011-04-13